dijous, 15 de gener del 2009

TERRES ESCRITES


Ahir es va inaugurar a Palma l'exposició Terres Escrites, organitzada per l'Institut d'Estudis Balèarics, la informació de la qual us adjuntam en aquestes dues notícies de premsa. Des de Ballaruga ens vàrem encarregar de fer la selecció de texts que acompanyen aquestes bellíssimes imatges i que serveixen per complementar l'exposició amb un repunt literari.


Si estau interessats en els nostres serveis o voleu saber-ne més coses:




Paisatges literaris
L’exposició Terres escrites arriba a Palma unint imatge i paraula
Arnau Busquets .L’any 2007, durant la Fira del Llibre de Frankfurt, en què la cultura catalana va ser la convidada d’honor, els visitants van poder gaudir de 40 emblemàtics indrets dels Països Catalans mentre recercaven entre les novetats editorials. Les Balears, el Principat, el País Valencià, la Catalunya Nord i l’Alguer apareixien en una sèrie de fotografies que pretenien mostrar els nostres atractius culturals per tal d’atreure turisme de qualitat. Les imatges van causar una bona impressió entre els visitants. Tanta, que el darrer dia de la Fira una dotzena de fotografies van ‘desaparèixer’ del pavelló. Ara s’han tornat a imprimir les imatges que s’havien extraviat, i una selecció de trenta es pot veure a l’Espai Ramon Llull sota el títol Terres escrites.

Com a Frankfurt, cada imatge va acompanyada d’una descripció que n’explica la rellevància. La novetat és que en aquesta exposició, que arriba a Ciutat després de passar per Alaró, a les imatges i descripcions s’hi afegeixen textos literaris. Per cada fotografia, un autor diferent. D’aquesta manera, el Canigó de Verdaguer acompanya el monestir de Sant Martí, situat en aquesta muntanya. Josep Pla i Les illes fa referència al port de Maó, i un fragment de La Lola i altres peixos morts, de Baltasar Porcel, il·lustra l’Eixample barceloní i la Sagrada Família. Les quatre illes més grans de l’Arxipèlag són a la mostra i sumen 17 fotografies.

La exposición 'Terres escrites' llega a Palma tras su estreno en Fráncfort
Laura Jurado Palma
"La promoción de la cultura no debe hacerse únicamente en el exterior", comenta el presidente del Institut d'Estudis Baleàrics (IEB), Sebastià Serra. Por ello el Institut ha decidido que la exposición 'Terres escrites' debuta en Palma -hoy se inaugura en la Casa de la Cultura- después de su estreno oficial en la Feria de Fráncfort de 2007. A través de una treintena de fotografías, la muestra intenta descubrir los lugares y costumbres que conforman la esencia de la literatura catalana. Desde los congostos de Sa Calobra hasta el puerto pesquero del Cotlliure francés. Todo a través de los paisajes.

"Se trata de una exposición pensada para mostrar y vender turísticamente la belleza de Baleares", explicó el coordinador general del IEB, Antoni Planas. Una muestra que realizó la editorial menorquina Triangle y en la que convirtió en 'postales' de gran formato los paisajes inmortalizados por Jordi Puig, Pere Vivas, Ricard Pla, Neil Austen y Lluís Casals. Aunque fue pensada originalmente para promocionar las Islas, las fotografías se ampliaron a Cataluña -diecisiete de las imágenes reflejan lugares baleares- ya que la cultura catalana era la invitada de honor en la Feria de Fráncfort.

En su estreno en Palma, el IEB ha querido añadir a la muestra -que podrá visitarse hasta el 10 de febrero- un componente literario: "Ligar el patrimonio natural, el histórico y el artístico", añadía Serra. Para ello los paisajes de Fornells, de Formentor, de Dalt Vila en Eivissa, o de los talleres de Joan Miró, aparecen acompañados de los textos de algunos de los autores más relevantes de la literatura en catalán escogidos por Sebastià Bennàssar: Costa i Llobera, Blai Bonet, Joan Fuster y Llorenç Capellà, entre otros. Una forma de ver el reflejo real de esa literatura.

Las tierras robadas
Dos años después de la exhibición de 'Terres escrites' en Fráncfort sigue sin saberse nada de la decena de fotos que fueron robadas en la Feria durante el día de su clausura. Aunque la exposición estaba dentro de las instalaciones oficiales, desde la Feria se afirmó que al tratarse de espacios alquilados la responsabilidad de lo ocurrido correspondía únicamente a los arrendatarios.Tanto Planas como Serra señalaron ayer que las consecuencias económicas no fueron muy altas ya que se disponía de los originales de las fotos y sólo fue necesaria la reimpresión. La muestra de Palma vuelve a exhibir la colección completa.